Hogyan tudod a parketta színét megváltoztatni?

Ha laminált furnérozott fa padlója van, akkor nem lehetséges a padló színét újrafényezéssel megváltoztatni. Azonban van néhány lehetőség, amit érdemes figyelembe venni, ha frissíteni szeretné padlója megjelenését.

Egy lehetőség az, hogy szőnyeget vagy szőnyeget helyez el a padlón, hogy színt vagy textúrát adjon hozzá.

A másik lehetőség az, hogy teljesen kicseréli a padlót egy új színű vagy mintázatú változatra. Ez a lehetőség drágább lehet, mint egy szőnyeg hozzáadása, de ha teljes mértékben átalakítaná otthona megjelenését, akkor ez a legjobb választás.

Hogyan változtatható meg a furnérozott fa padló színe Mielőtt eldönti, hogyan változtassa meg a padló színét, alaposan gondolja át, milyen színt szeretne. Ez segít kiválasztani azt a színt és alkalmazási módszert, amely a legjobb eredményt hozza szobájában. Íme néhány módszer, amelyet használhat a furnérozott fa padló színének megváltoztatásához:

Csiszolás és újrafényezés

A csiszolás és újrafényezés az egyik legnépszerűbb módszer a furnérozott fa padló színének megváltoztatására. Ennek a folyamatnak része a meglévő bevonat lecsiszolása, hogy a nyers fa kerüljön előtérbe, majd új színezéket alkalmaznak a felületre. A színezék megszáradása után új réteg bevonatot visznek fel a felület védelmére.

Azonban mielőtt megpróbálná lecsiszolni és újra felületkezelni a furnérozott fa padlóját, ellenőriznie kell a felső réteg vastagságát. A furnérozott fa padlók vékony felső réteggel rendelkeznek, és túl sok csiszolás károsíthatja a felületet javíthatatlanul. Ha a felső réteg túl vékony, más lehetőségeket is figyelembe kell vennie.

Festés

A furnérozott fa padló színének megváltoztatásának másik módja a festés. Ez a módszer egy réteg festék felvitele a meglévő felületre. Azonban a furnérozott fa padlók festése trükkös lehet, mert a felületet megfelelően elő kell készíteni annak érdekében, hogy a festék megfelelően tapadjon. Meg kell csiszolnia a felületet, hogy eltávolítsa a fényezést, majd alapozót kell felvinni a festés előtt.

Az előnye annak, hogy festett fa padlót tervez, hogy választhat bármilyen színt, amit szeretne, és lehet egyszínű felületet kialakítani, vagy mintákat és terveket létrehozni.

Lazúrozás

A lekvározás egy másik módszer, amelyet használhat a padló színének megváltoztatásához. Ez a módszer leginkább vékony furnérréteggel rendelkező furnérozott keményfa padlók esetében működik, mivel nem kell lecsiszolni és újra felületkezelni a fát. Az előnye az, hogy egy réteg átlátszó bevonatot is fel lehet vinni, hogy a lekvár tovább tartson. A hátránya ennek a módszernek az, hogy a lekvárok idővel elkophatnak és lepattoghatnak. Ez azt jelenti, hogy az új szín nem lesz olyan tartós, mint azzal lenne, ha lecsiszolná és újra felületkezelné a fát.

Fontos megjegyezni, hogy a kiválasztott lekvár színe összekeveredik a padlón lévő színezékkel. Győződjön meg róla, hogy olyan lekvárt választ, amely jól illik a jelenlegi fa és felület színéhez.

Színezés

A színezés egy másik népszerű módszer a furnérozott fa padló színének megváltoztatására. Ennek a folyamatnak része egy új színezék felvitele a meglévő felületre. Nem minden színezék alkalmas a furnérozott fa padlókra, ezért fontos olyan színezéket választani, amely specifikusan erre a típusú padlóra van tervezve. Ellenőriznie kell a gyártó ajánlásait, mielőtt megpróbálná színezni a furnérozott fa padlóit.

Védőfolyadék a keményfához

Az olaj alapú színezékeket általában nem ajánlják a furnérozott fa padlókhoz, mivel azok megduzzadhatnak és meghajolhatnak.

A vízbázisú színezékek jobb választás a furnérozott fa padlókhoz, mert kevésbé valószínű, hogy kárt okoznak, és könnyebb velük dolgozni.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a vízbázisú színezékek feltehetik a fa szemcséit, ami azt jelenti, hogy csiszolnia kell a padlót a színezék felvitele után, hogy kiegyenlítse a felületet.

Related Posts